Despre onoare


Onoarea are sensuri şi semnificaţii multiple, onoarea înseamnă să ai un cod de repere morale pe care să le implementezi constant în ceea ce faci, iar atunci când nu le implementezi, din motive diverse, inclusiv independente de tine, să fii dispus să-ţi asumi responsabilitatea eşecului…asumarea personală a unor valori nu trebuie să ducă la încălcarea valorilor sănătoase ale altora.

Onoarea trebuie să fie însoţită de Curaj. Într-adevăr, nu este uşor să-ţi exprimi valorile atunci când în jurul tău sunt oameni care nu le înţeleg, care te descurajează, te judecă, sau te atacă. În astfel de situaţii eşti mereu tentat să renunţi şi să te adaptezi contextului. Onoarea presupune corectitudine și sinceritate, o amară autocunoaștere și disponibilitatea – educata în ani – de a fi cu adevărat obiectivi.

Deseori onoarea ne este pusa la încercare, și asta prin tot soiul de nuanțe. Daca ții fruntea sus pentru ca ești mândru și orgolios, asta nu presupune ca scoți onoarea la înaintare, ci mai degrabă dimpotrivă. Combinația toxica dintre mândrie și orgoliu nu duce decât înspre o crunta încăpăținare, iar aceasta din urma nu va aduce vreodată nimic bun.

Rușinea este strâns legata de onoare; lipsa ei denota o periculoasa doza de nesimțire. Evident, e mult mai productiv sa fii nesimțit/nesimțitor decât un fraier  care se consuma pentru orice tâmpenie.

Și totuși, prefer oricând rușinea nesimțirii.

Reclame

2 gânduri despre „Despre onoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s