23 Aprilie – Ziua Feroviarului


119443343La ceas aniversar va supun atentiei monumentele ridicate în memoria ceferiștilor care și-au dat viața în războaie, unele sunt mai cunoscute, altele se zbat in uitare iar altele au disparut!

Monumentul eroilor ceferiști din București, se află în Piața Gării de Nord și îi are ca autori pe sculptorii Corneliu Medrea și Ion Jalea. A fost ridicat în memoria ceferiștilor căzuți în Primul Război Mondial, și a fost dezvelit în anul 1923.

Elementul principal al monumentului este un grup sculptural, turnat în bronz, compus din mai multe personaje. O femeie, care simbolizează Patria, ține o cunună de lauri deasupra capului unui muncitor feroviar. Lângă ea, de o parte a soclului, se află doi muncitori ceferiști, iar de cealaltă parte a soclului, un soldat român, în ținută de campanie, ce ocrotește o femeie și copilul acesteia. Grupul statuar este montat pe un piedestal, format din două volume paralelipipedice, din beton, placat cu granit, care se sprijină pe un soclu în cinci trepte.

tecuci

Monumentul eroilor ceferisti din Războiul de Întregire a neamului din Tecuci ridicat în 1926 în apropierea statiei C.F.R. Tecuci-Sud. Monumentul constă dintr-o statuie înaltă de 2,40 m, reprezentând o femeie cu o cunună de lauri în mâna stângă, simbolizand Victoria. Pe fațada principală a soclului se afla o placă de marmura, pe care stă scris: „Ceferiștilor căzuți pentru patrie. 1916- 1918”. Pe altă placă de marmură fixată pe monument sunt înscrise 44 de nume de luptători ceferiști, căzuți la datorie.

A1Z9IE_full

Monumentul eroilor ceferiști din Predeal sculptat de Constantin Baraschi. In 1995 a fost amplasat un grup statuar, langa cladirea statiei CFR, ridicat in cinstea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Grupul este alcatuit din trei personaje: un soldat roman in pozitie de tragere la mitraliera, un luptator ceferist in picioare, pregatit sa arunce o grenada, si altul ranit, ingenunchiat langa cei doi.

 

 

barladUn monument al eroilor C.F.R.-iști căzuți în timpul Primului Război Mondial a existat și la Bârlad. Fusese ridicat din initiațiva Atelierelor C.F.R. și prin contribuția personalului ceferist, și dezvelit pe 3 iunie 1924. A fost demolat în anii 1970, odată cu începerea lucrărilor de construcție a noii clădiri a gării.

LA MULTI ANI TUTUROR FEROVIARILOR!

Reclame

Un gând despre „23 Aprilie – Ziua Feroviarului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s